Vilka moderna takmaterial är bäst? Pannor, plåt, papp? Shingel?

Ett nylagt tak ger en härlig, trygg känsla och dessutom är det snyggt att se på. Men vilket material ska du välja? Priset är förstås en faktor, men sen ska färgen och stilen matcha ditt hus och skapa ett harmoniskt helhetsintryck. Ytterligare faktorer är… • färgens hållbarhet • ytbehandlingen • underhållet av takmaterialet • motståndet mot mossa och alger • motståndet mot frostsprängningar • livslängden på takmaterialet • garantierna från tillverkaren Det finns med andra ord många saker att tänka på. Men vi hjälper dig gärna med information och erfarenheter från hur andra har gjort. Ta gärna ett snack med oss!

Fler viktiga faktorer kring takmaterial

Krävs det bygglov? Jo, du läste rätt. Det kan krävas bygglov för att få byta färg på taket. Även för att få byta material och stil. Beroende på var ditt hus ligger kan det även finnas andra regler och restriktioner. Kolla upp detta först! Lutar det tillräckligt för pannor? Tegel eller betongpannor är vanligast i Sverige och mycket slitstarka. Men de tål inte långsam avrinning lika bra som plåt, papp eller shingel. Har du ett flackt tak (med liten lutning) bör du alltså välja plåt, papp eller shingel. Tål takstolarna ett tyngre tak? Kolla detta innan du bestämmer dig för att byta från plåt eller papp till pannor – som ju är mycket tyngre. Och glöm inte att betongpannor är tyngre än tegelpannor.

Bra att veta om olika takmaterial

Betongpannor: billigare än tegelpannor. Har nästan lika lång hållbarhet som tegel. Klarar stormarna bäst! Ligger jämnt. Nackdelar: Tunga. Åldras inte lika vackert som tegel. Har du ett gammalt hus och vill behålla charmen, sök efter begagnat taktegel i stället. Tegelpannor: detta takmaterial har lång hållbarhet och anses som det vackraste, mest klassiska. Pannorna är gjorda av lera och brända i ugn, och varierar därför något i längd och bredd. Minimalt, men ändå. Det ger ett mer ”levande” intryck, speciellt om pannorna är ofalsade. Falsade tegelpannor är tätare, har stödpunkter och ligger bättre. Du kan även välja mellan att behålla den naturliga, matta ytan på teglet, eller satsa på en glaserad yta som är mer motståndskraftig. Plåt: finns som plåt, stål och aluminium. Ger ofta ett tidlöst intryck; modernt och klassiskt på samma gång. Tjockleken på plåten samt ytbehandlingens kvalitet avgör livslängden. Glöm inte att ytbehandlad plåt måste målas om. Bor du vid kusten? Då kan aluminium vara bra, det påverkas nämligen inte av saltvindarna. Papp: har en yta av tjära eller asfalt. Billigt att köpa in och dessutom snabbjobbat eftersom taket inte behöver läktas. Kan hålla i 25 år, men då gäller det att regelbundet rensa bort mossa och skräp. Och glömt inte att kolla skarvarna noga och komplettera med takmassa efter några år. Shingel: består av formskurna, självhäftande glasfiberplattor som är impregnerade med asfalt. Det är långlivat, lätt och billigt, tål fukt bra och passar de flesta hustyper. Men även detta takmaterial kräver lite skötsel.